Dataplanning van de CML werkgroep fijnstof.
Noteer ze alvast voor in de agenda.
Nadere informatie volgt nog,

30 maart 2023 donderdagavond: informatie/presentatie-avond fijnstof.

22 april 2023 zaterdagmiddag overdag: workshop Bouw zelf een fijnstofmeter.

 

Januari 2023 - Vuurwerkpiek te zien op Leusdens Fijnstof-netwerkMetingDBLeusdenPM25

Het vuurwerk tijdens de jaarwisseling veroorzaakt een tijdelijke, forse verhoging van fijnstof in de buitenlucht. Ook in Leusden was de fijnstof-piek dit keer na 12 uur ’s nachts duidelijk zichtbaar in de meetresultaten van 27 actieve sensoren in de gemeente. Door de sterke wind was de piek dit keer minder langdurig. (de data in de grafieken hiernaast komt uit de database van de werkgroep fijnstof Leusden)

Fijnstof in de gemeente Leusden

Fijnstof – wat is het?
Fijnstof is één van componenten die onze luchtkwaliteit bepalen. Fijnstof (of PM = Particular Matter) zijn kleine niet zichtbare vaste deeltjes in de lucht tot 10 micrometer groot (0,01 millimeter). Fijnstof wordt meestal gemeten als PM10, PM2.5 en PM1 (ultrafijn stof) in ug/m3 (= microgram per kubieke meter). Fijnstof in de buitenlucht is sinds een aantal jaren ook vrij goed te meten met goedkope sensoren, die met een optische laser het aantal deeltjes in de lucht telt, in plaats van het gewicht te wegen. Te veel fijnstof is slecht voor de menselijke gezondheid.

FijnstofBibliotheekNovember 2022 - Nieuwsgierig naar de hoeveelheid fijnstof in de lucht?

De display op de zijmuur van de Bibliotheek Leusden toont actuele fijnstofdata, aangeleverd door de werkgroep fijnstof. Dit is een samenwerking tussen CML werkgroep COOL, De Groene Belevenis en de Bibliotheek Leusden. Na de workshop “Bouw je eigen fijnstofmeter” hangen inmiddels 20 meters bij inwoners van Leusden, Stoutenburg en Achterveld.

Klik hier voor de actuele gegevens in Leusden en directe omgeving.

Kaart en grafieken fijnstof in de omgeving van Leusden.

Klik op een naar wens.
Dan verschijnt de naam van de database 'Grafana'.
Klik daar op, dan verschijnt de ontwikkeling van fijnstof van de gekozen locatie in grafieken.

Subcategorieën