20230330 200244wsPublicatie presentaties 30 maart 2023
Informatie- en discussie avond 'Fijnstof in Leusden'

De informatieavond op 30 maart werd druk bezocht. Het is duidelijk dat een gezonde luchtkwaiteit leeft!

Opmerkelijk waren de leermomenten voor vrijwel iedereen.Zoals fijnstof kent geen 'veilige drempelwaarde' ofwel voldoen aan de norm staat niet gelijk aan een gezonde leefomgeving. De ziektelast van fijnstof is hoger dan dat van overgewicht, lichamelijke inactiviteit en alcoholgebruik. De aanwezigen waren dan ook bijzonder geinteresseerd in de voorgedragen presentaties. Op verzoek publiceren we die hier als naslag

Niet geweest op 30 maart? Bekijk dan alsnog de boeiende presentaties van: 

Zaterdagmiddag 22 april nieuwe workshop 'Bouw je eigen fijnstofmeter'.

De Werkgroep Fijnstof organiseert een nieuwe workshop “Bouw je eigen fijnstofmeter” op zaterdagmiddag 22 april. Van 14.00 tot ca. 16.30 uur. Locatie Bibliotheek Leusden, Hamersveldseweg 72, Leusden.

Meer over 'Wat  ga je doen? Wat heb je nodig? Kosten en aanmelden?' vind je hier.
En hier kun je je direct aanmelden.

Meer informatie over fijnstof is te zien op het digitale informatiepaneel buiten bij de Bibliotheek Leusden.

 

30 maart 2023 donderdagavond - Informatie- en discussie avond
'Fijnstof in Leusden: wat kunnen we doen?'

Te veel fijnstof in de lucht is niet goed voor onze gezondheid. De Werkgroep Fijnstof Leusden heeft het afgelopen jaar bijna 30 fijnstofmeters in Leusden en Achterveld geplaatst die de hoeveelheid fijnstof in de lucht elke 3 minuten meten. Deze resultaten worden met diverse internationale databases en de RIVM-Samen meten-dataportaal gedeeld.

Januari 2023 - Vuurwerkpiek te zien op Leusdens Fijnstof-netwerkMetingDBLeusdenPM25

Het vuurwerk tijdens de jaarwisseling veroorzaakt een tijdelijke, forse verhoging van fijnstof in de buitenlucht. Ook in Leusden was de fijnstof-piek dit keer na 12 uur ’s nachts duidelijk zichtbaar in de meetresultaten van 27 actieve sensoren in de gemeente. Door de sterke wind was de piek dit keer minder langdurig. (de data in de grafieken hiernaast komt uit de database van de werkgroep fijnstof Leusden)

Fijnstof in de gemeente Leusden

Fijnstof – wat is het?
Fijnstof is één van componenten die onze luchtkwaliteit bepalen. Fijnstof (of PM = Particular Matter) zijn kleine niet zichtbare vaste deeltjes in de lucht tot 10 micrometer groot (0,01 millimeter). Fijnstof wordt meestal gemeten als PM10, PM2.5 en PM1 (ultrafijn stof) in ug/m3 (= microgram per kubieke meter). Fijnstof in de buitenlucht is sinds een aantal jaren ook vrij goed te meten met goedkope sensoren, die met een optische laser het aantal deeltjes in de lucht telt, in plaats van het gewicht te wegen. Te veel fijnstof is slecht voor de menselijke gezondheid.

Subcategorieën