Oogst2Nieuwsflits 17 - september 2022. Voedselbos verwerkt eerste oogst én Herfstfeest

Eerste oogst verwerkt

Voor een voedselbos moet je lang wachten op een eerste oogst. Er is in 2020 geplant en nu is er de eerste oogst verwerkt! De oogst is nog bescheiden en een klein begin. Allerlei bessen zijn verwerkt tot jam, gelei en lekkere sapjes.

Op zaterdagmiddag 15 oktober is er weer het herfstfeest.

Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de Vlindertuin en de Imkers. Iedereen is wel kom er zijn activiteiten en er is van alles te proeven. Vrijwilligers van het voedselbos geven tijdens het herfstfeest rondleidingen. Welke bomen en struiken zijn er geplant, wat valt er over een paar jaar te oogsten, wat kun je daarmee voor lekkers maken, waarom staan er ook zoveel wilde planten en wat voor dieren leven er?

Allerlei bessen zijn verwerkt tot jam, gelei en sapjes, die ook te koop zijn, maar wees er snel bij, want er zijn niet zo veel potjes en flesjes meer.

Er zijn creatieve activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen is er een workshop stenen schilderen. Ook kunnen zij van een terracotta bloempot een kleurrijk insectenhuisje maken en op andere creatieve manieren bezig zijn met vlinders en bijen.

In de vlindertuin aan de bloementafel kun je leren hoe je van veldbloemen gecombineerd met takjes en besjes uit het bos of uit eigen tuin, een bloemstuk kunt maken.

Bij de honingtafel kun je honing en lekkernijen met honing proeven van de imkers die in de Vlinder- en bijentuin hun kasten hebben staan.

OlijfwilgHerfstolijfwilg

In het voedselbos groeien allerlei nieuwe struiken en bomen die weinig mensen kennen. Dit najaar oogsten we de eerste bessen van de herfstolijfwilg. Een bijzondere stuik die hard groeit en heerlijk rode bessen geeft. Om zo te eten zijn ze best zuur maar verwerkt tot jam is het heerlijk.

Tot ziens in het Voedselbos!

 

Rondleidingen buiten het herfstfeest

Wie interesse heeft kan ook op andere momenten een rondleiding aanvragen voor een groep. Dit kan bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of excursie. Je kan hiervoor contact opnemen met voedselbosleusden@gmail.com.

 Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos. Door de diversiteit zijn ziektes en plagen veel minder en bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken.

Heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij het voedselbos Leusden? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Na een kennismaking met de kerngroep kan je uitgenodigd worden voor concrete werkzaamheden (plantdagen, werkochtenden, excursies etc.).

instagram: @voedselbosleusden