Nieuwsflits 15. Voedselbos Leusden in jaar 1

Inmiddels is het hartje zomer maar soms voelt het al oktober. Het is bijna niet voor te stellen dat we vorig jaar wekelijks bijeen kwamen om alle net aangeplante stuiken water te geven. Dit jaar hebben we geen watergebrek! En wie goed kijkt ziet door de bomen het bos.

Spannende dynamiek in jaar 1

Na de hectische aanplant van vorig jaar dwarrelt nu langzaam het stof neer. Dit is jaar 1 geeft en dat een spannende dynamiek want we zijn met het Voedselbos Leusden momenteel in een soort van “niemandsland”.

Er zijn bijna 1000 bomen en struiken geplant maar er gebeurt nog niet zoveel zichtbaars. In jaar 1 zijn veel planten en boompjes zich nog ondergronds aan het ontwikkelen, sommige groeien voorspoedig, andere kwijnen een beetje weg en soms gaan struiken of boompjes dood. Af en toe is het slikken om te zien wat vorst, hazen, slakken en elzenhaantjes kunnen aanrichten en hoe overweldigend de akkerwinde kan groeien.

De bodem hebben we volop gemulched met blad en daardoor ontwikkelt de bodem zich mooi. Een echte bosgrond is het echter nog lang niet. Als met al hoeven wij nu niet veel meer te doen dan wachten en kijken hoe het bos zich ontwikkelt. Mooi om te zien dat het zomerfruit al wat oogst geeft. We hebben onze eerste jam kunnen maken van aalbessen en van wijnbessen. Allemaal nog heel kleinschalig maar toch een voorbode van wat er kan komen.

Groep vrijwilligers

De vaste vrijwilligersgroep ontwikkelt zich steeds verder. Regelmatig komen we samen op de zaterdagen en zondagen. Er is aldoor weer van alles te doen om te zorgen dat het bos zich goed ontwikkelt en toegankelijk is tijdens de openingstijden. Met ons allen pakken we dat op en een ieder heeft zijn of haar kwaliteiten. De één timmert tafels, de ander maakt koffie, weer een ander bereidt jam en anderen maaien er stevig op los met de bosmaaier, herstellen de paden of maken bordjes. Sommige mensen kunnen enorme hoeveel heden blad kruien. Een ander organiseert een werkochtend of een evenement voor het najaar en weer iemand anders tekent de mooiste etiketjes of maakt de prachtigste foto’s. Iedereen draagt wat bij en we leren elkaar steeds beter kennen.

Steeds bekender en veel bezoek

Hoewel we nog echt in het start stadium zijn, is er al veel belangstelling voor wat we doen. Het voedselbos Leusden wordt steeds bekender. We krijgen regelmatig aanvragen voor excursies en mensen bezoeken het terrein als het geopend is. Zo kwam er een groep studenten voor een studiebezoek, gaven we een rondleiding voor een bedrijfsuitje en de gemeenteraad van Leusden kwam langs. We kunnen al wel veel vertellen over de principes van een voedselbos maar helaas is er nog weinig te proeven. Wie interesse heeft voor een rondleiding in een groep kan contact opnemen met voedselbosleusden@gmail.com . Individueel, met je vrienden of familie kan je natuurlijk ook het voedselbos bezoeken tijdens de openingstijden op zaterdag- en zondag middag van 13.00 tot 16.00 uur. De ingang is via de Vlindertuin aan het Vlinderpad in Leusden.

Presentatie over de bodem door Marc Siepman op 14 september

Om voor een breder publiek meer bekendheid te geven aan de achterliggende processen van voedselbossen organiseren we regelmatig info avonden en excursies. Een goed begrip van de werking van de bodem is de basis van een voedselbos. Binnenkort komt een autoriteit op dit gebied, Marc Siepman een presentatie geven over bodemprocessen in voedselbossen. Marc is de vertaler van het bekende boek “Het voedselbodem web”. Als u interesse heeft om de bijeenkomst bij te wonen op 14 september in de avond, kunt een zich aanmelden door een mailtje te sturen naar voedselbosleusden@gmail.com. Er is een beperkt aantal plaatsen die op volgorde van aanmelding toebedeeld worden.

16 oktober: wereldvoedseldag 2021, World Food Day - save the date

World Food Day is in 1979 uitgeroepen door de Verenigde Naties, het is dé dag waarop er internationaal aandacht wordt besteed aan voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Samen met de Vlindertuin en de Imkers zullen we op zaterdag 16 oktober aan deze dag aandacht besteden door duurzame activiteiten voor jong en oud en er ook wat te proeven zal zijn. Houd de social media en de website in de gaten voor de details.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos. Door de diversiteit zijn ziektes en plagen veel minder en bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken!
Ook interessen in het voedselbos?

Heb je interesse in het voedselbos Leusden? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Na een kennismaking met de kerngroep kan je uitgenodigd worden voor concrete werkzaamheden (plantdagen, werkochtenden, excursies etc.).