Voedselbos2021Nieuwsflits 14. Voedselbos Leusden plant 1.800 bomen en struiken

Met trots laten de vrijwilligers van het Voedselbos Leusden weten dat het is gelukt om in december de aanplant af te ronden. Op het perceel staan nu ruim 1.800 bomen en struiken!

 Alle bomen en struiken zijn op de één of andere manier eetbaar:

Appel, peer, kruisbes, appelbes, aalbes, honingbes, peerlijsterbes, nasipeer, eucalyptus, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, druif, framboos, uiensoepboom, pawpaw, kiespijnboom, rozemarijn, pruim, abrikoos, kiwi, vijg, mispel, vlier, wijnbes, zwarte bes, herfstolijfwilg, goji bes, kaki, sumak, zwarte bes, jostabes, linde, krent, kornoelje, kweepeer, pimpernoot, moerbei, pijnboom en nog veel meer. En van dit alles nog allerlei variëteiten wat uiteindelijk voor een rijke Leusdense dis zal zorgen.

Hiermee komt het toekomstig bos in een nieuwe fase: duurzaam beheren en wachten op de eerste oogst! Dit laatste duurt nog even, de eerste oogsten verwachten we rond 2022. Er is dus nog volop tijd om met de groep vrijwilligers te bedenken hoe we de oogst gaan verwerken en hoe heel Leusden daarvan mee kan genieten. In ieder geval is het terrein toegankelijk voor publiek als de Vlindertuin het komende voorjaar weer open gaat.

Naast het levende materiaal is er ook een prachtige infrastructuur aangelegd met een bruggetje, een infobord, ruime picknickbanken en een mooi Valleihek. Hiermee wordt het fijn vertoeven in de zomer en wordt het Voedselbos een bijzonder plekje in Leusden. Om het hele proces van afgelopen periode te zien is er een videocompilatie die zichtbaar via deze link: https://youtu.be/7a721fHrzaM

Iedereen gigantisch veel dank!

Zonder de enorme inzet van de vrijwilligers was dit mooie resultaat niet gehaald. Ook is het op zijn plaats om alle fondsen te bedanken. Met de hulp en bijdragen van het fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden, Duurzaam doen, Groen aan de buurt, het KIEM-fonds, Fonds NME, Heg en Landschap (Foundation Yves Rocher), de vrijwilligers van Grootzandbrink, Brandweer Leusden, Sightlandscaping, Ossendrijver hovenier, Loonbedrijf Van Dijk, De Groene Hollander, de Vlindertuin en de gemeente Leusden was het mogelijk dit Voedselbos aan te leggen.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken.

Wil je actief meedoen als vrijwilliger met het voedselbos Leusden? Stuur dan een e- mail en geef je mobiele nummer door. Je wordt dan via de groepsapp van de voedselbosvrijwilligers uitgenodigd voor concrete werkzaamheden (plantdagen, werkochtenden, excursies etc.) We komen regelmatig bij elkaar en je kan aansluiten wanneer het jou past.

instagram: @voedselbosleusden