27 september 2020 - Nieuwsflits 13. Voedselbos plantdagen komen er aan

Deze zomer bracht veel bezoekers naar de Vlindertuin, de Plukakker en naar het Voedselbos Leusden. Leuk dat er zoveel mensen een kijkje kwamen nemen en interesse toonden. Inmiddels loopt de openstelling van dit seizoen weer ten einde en sluit het gebied vanaf begin oktober weer voor het publiek. Het lijkt misschien rustiger te worden in het voedselbos maar niets is minder waar! Voor de vrijwilligers is er volop werk. De planning voor het planten in aankomend winterseizoen is in volle gang!

 In oktober gaan we het perceel maaien zodat het planten straks makkelijker gaat. Ondanks de enorme droogte van dit voorjaar zijn bijna alle geplante bomen en struiken mooi aangeslagen. Applaus voor de watergevers!

 Vanaf begin november gaan we planten. We hebben meer dan tien verschillende appelrassen in bestelling. We gaan kweeperen planten en allerlei andere bomen en struiken zoals mispel, vijg en nog veel meer.
Wie wil komen helpen met planten in november en december is harte welkom! Meld je graag aan via de mail en geef je telefoonnummer door, dan sturen we de exacte plantdata en details.

Voedselbos2020

Voor de snelle beslisser die meer wil weten van voedselbossen en agroforestry kan je op 3 oktober nog aanhaken om met de voedselbosvrijwilligers mee te gaan op excursie naar Rijswijk (Gld). Het voedselbos daar is al een aantal jaren in productie. Wie mee wil kan zich opgeven via deze mail. Er zijn nog een paar plekken voor externen en de kosten voor externen zijn 10 Euro pp.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met heel veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Het wordt een voedselbos van en voor Leusden. Het voedselbos is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Samenlevingsfonds Leusden, het KIEM-fonds, Fonds NME en gemeente Leusden

Geinteresseerd? Word vrijwilliger!

Wil je actief meedoen als vrijwilliger met het voedselbos Leusden? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Je wordt dan via de groepsapp van de voedselbosvrijwilligers uitgenodigd voor concrete werkzaamheden (plantdagen, werkochtenden, excursies etc.) We komen regelmatig bij elkaar en je kan aansluiten wanneer het jou past.