11 april 2020 - Nieuwsflits 10, Voedselbos Leusden
Nog net gered binnen inteligente Lockdown.

Na een mooie start van het voedselbos in Leusden, zat het vanaf begin 2020 behoorlijk tegen. Er was een prachtig ontwerp, er was een halve hectare beschikbaar, er was voldoende geld gevonden om plantmateriaal aan te schaffen en er waren veel vrijwilligers, dus alles kon beginnen! We hadden bij verschillende kwekers plantmateriaal besteld om het prachtige ontwerp te gaan uitvoeren. Maar in februari goot het maar door... De regen kwam met bakken uit de hemel. We leerden het perceel waar het voedselbos moest komen weer op een heel nieuwe manier kennen.

Het was kleddernat geworden: een grote blubberboel vol plassen. Planten ging echt niet. We maakten grapjes over forel kweken en natte rijstteelt. Tegelijk werden we wel wat bezorgd, want planten in zulke blubber ging niet en het plantseizoen liep steeds verder op zijn eind. Bomen en struiken moet je in de winter planten vanaf november tot eind maart. Dan kunnen de wortels zich ontwikkelen, zodat ze in de droge zomer goed vocht kunnen opnemen en je ze dan geen water hoeft te geven. Als je te laat plant, moet je de hele de hele zomer water geven, anders gaan de planten makkelijk dood.

En toen ineens in de de tweede week van maart hield het eindelijk op met regenen en ging de zon schijnen. De plassen verdwenen en de grond werd weer stevig. Een grote kar en traktor kon in een middag alle snippers en het blad als ‘mulch’ uitrijden over het perceel. Mulch is een laag plantaardig materiaal die je op de bodem aanbrengt. De bodem houdt hierdoor beter vocht vast, het bodemleven wordt gevoed en het onkruid (wilde planten, zo je wilt) komt minder makkelijk op.

Hoera, we konden nog net planten! Hoog tijd om iedereen uit te nodigen voor een plantdag die hopelijk net zo leuk zou worden als dat grote frietfeest van afgelopen zomer 2019.

Maar… toen kwam er uit Wuhan een heel naar virus overwaaien. Alle bijeenkomsten werden verboden en dat ging wel duren tot ‘1 juno’ zei minister Grapperhaus. Daarna werden de maatregelen verder aangescherpt. Alle groepen groter dan drie personen mochten niet meer. De kwekers gingen bellen. ‘Jullie hebben plantmateriaal besteld, het staat hier op afroep, wanneer gaan jullie dat eens afnemen?’ Maar hoe krijg je in tijden van corona ineens tweehonderd struiken de grond in als groepsvorming verboden is en de vrijwilligers dus niet mogen komen helpen? Het leek er ook nog op dat Nederland net als China, Italië en Spanje in een totale lockdown zou gaan. Dat betekent dat je alleen nog de straat op mag voor de hoogstnoodzakelijke dingen zoals boodschappen doen en de hond uitlaten. In dat geval zouden we helemaal niet meer kunnen planten.

Gelukkig bracht één hovenier hoop. Hij werkte gewoon door tijdens de corona-crisis en wilde met zijn twee medewerkers zijn bestelling wel planten! In één dag planten we met drie man alle hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes, vlieren, iepen, rode bessen, frambozen, kruisbessen wilgen en elzen.

Daarna kwam de bestelling van nasiperen, jostabes, appelbes, kiespijnboom, honingbes, gele kornoelje en duindoorn. Weer ruim 110 planten. De groenbeheerder van de gemeente Leusden wilde twee man sturen om te planten.

Een aantal vrijwilligers komen één voor één om te helpen met water geven, uitzetten, wilgen planten en reeënbescherming door gaas en boombeschermers te plaatsen (we hebben geleerd van vorig jaar!) en goed vast te leggen waar we wat waar precies geplant hebben. Met deze vrijwilligers die er met frisse moed tegenaan gingen, appten, zoomden en skypten we dat het een lieve lust was. Zo kwam het binnen de ‘intelligente lockdown’ nog net goed. We zijn gered. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. De kop is eraf, het eerste stuk is geplant! Na ijsheiligen (11 t/m 14 mei) kunnen we nog Pawpaw planten en druif. De rest van de bomen en struiken kunnen in het najaar de grond in.

voedselbos20200411w


Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is landbouw met heel veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Het wordt een voedselbos van en voor Leusden.

Wil je actief meewerken als vrijwilliger met het voedselbos Leusden? Geef dan je 06-nummer door. Dat kan door een mailtje te sturen. Dan zetten we je in de groepsapp en wordt je uitgenodigd als er concete werkzaamheden zijn.