Nieuwsflits 5, Voedselbos Leusden: de eerste oogstdag!

Voor in je agenda:
de eerste oogstdag op zaterdag 24 augustus van 13.00 tot 16.00 uur.

Zelf aardappels oogsten, een frietje eten bij de Frietfiets, creatieve activiteiten voor kinderen, door de vrijwilligers bijgepraat worden over het voedselbos. Kom ook!
Waar: perceel Voedselbos aan de Groene Zoom, ingang via de Vlindertuin.

Zelf aardappelen rooien op oogstfeest Voedselbos Leusden.
De bomen, struiken en planten voor het Voedselbos Leusden moeten nog worden geplant. Toch is er al een eerste oogst! Volgende week, zaterdagmiddag 24 augustus, kan iedereen zelf aardappelen komen rooien. Je rekent de zelf geoogste aardappelen af per kilo.
De aardappels zijn geteeld op de halve hectare grond aan de Groene Zoom, waar het Voedselbos Leusden vanaf komend najaar wordt aangelegd.

Tijdens het oogstfeest staat er ook een Frietfiets, waar je kunt genieten van een versgebakken frietje. De aardappels zijn zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld: puur natuur dus. De mayonaise bij de friet is uiteraard ook biologisch. Het moet wel kloppen!

Voor de kinderen zijn er activiteiten georganiseerd door Atelier CreaB.
De vrouwen achter dit creatief centrum, Mariska Baalman en Gyöngyvér Szabó, leren kinderen om op een andere manier te kijken naar afval en/of materialen uit de natuur. Je kunt op de website ateliercreab.nl meer lezen over hun werkwijze.

Waarom aardappels?

Een groep enthousiaste vrijwilligers is plannen aan het maken voor de beplanting van Voedselbos Leusden. Pas in het najaar worden de eerste bomen geplant, want die wortelen in de herfst beter dan in het voorjaar of de zomer.

Om toch alvast wat te doen met de grond, hebben vrijwilligers dit voorjaar aardappels gepoot en maïs en pompoenen ingezaaid. Zo hebben ze meteen de bodem en het terrein beter leren kennen. Van de maïs en pompoenen is niets terechtgekomen. Reeën hebben zich er te goed aan gedaan. De aardappeloogst is goed gelukt.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is landbouw met heel veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gangbare landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van het bos en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

De vrijwilligers willen zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken bij het voedsel, ook schoolkinderen en jongeren. Het moet een voedselbos van en voor Leusden worden.

Dus noteer het in je agenda:

Wat: oogstdag Voedselbos Leusden.
Wanneer: zaterdag 24 augustus 2019 van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Waar: perceel Voedselbos aan de Groene Zoom, ingang via de Vlindertuin, Vlinderpad 1 in Leusden (op de hoek van de Heiligenbergerweg met de Groene Zoom, het Vlinderpad ligt vlak achter de bushalte daar).