Voorjaar1Voorjaar 2021: opening op 22 mei

De vrijwilligers van de vlindertuin zijn al enthousiast de slag.
Het winterdek wordt verwijderd: de bladeren weg geharkt, het onkruid gewied. Struiken en bomen gesnoeid.

Hier en daar worden wat planten verplaatst of nieuwe bijgezet. De composthoop bijgewerkt. En …

 ... er worden plannen gemaakt voor het nieuwe seizoen. Voorjaar2Op 22 mei gaat de Vlinder- en bijentuin weer open. Ook dan hebben we nog te maken met de coronaregels van het RIVM. Dat betekent dat er voorlopig geen groter publieksevenementen zijn, maar er kan wel een prachtige wandeling worden gemaakt door de vlindertuin, de bloemenakker en het voedselbos. De nodige informatie daarover is dan vanzelfsprekend ook aanwezig.

 

Onkruidverwijderen3
De bloemenakker:
het beheer van de bloemenakker is met ingang van dit jaar overgenomen door de CML werkgroep Vlindertuin. Om de grote onkruiddruk op akker aan te pakken, hebben de vrijwilligers de afgelopen maanden op een klein gedeelte van de akker handmatig zoveel mogelijk de onkruidwortels verwijderd. Dit gaat dienen als een soort proefveld en ingezaaid worden met verschillende soorten bloemenmengsels.

 

OntwerpVoedselbosVlindertuin4Voedselbos: de vrijwilligers van de Vlindertuin werken nauw samen met de vrijwilligers van het Voedselbos in Wording. Vanaf vorig jaar zijn er al 1800 bomen, struiken en planten geplant. Voor het grootste deel zijn het allemaal bomen/struiken die iets eetbaars hebben. Hetzij de vruchten, de bloemen, bladeren of de zaden. (zie voor verdere in formatie over wat een voedselbos is www.cmlleusden.nl.

De opzet is dat de bloemenakker en het voedselbos samen en cirkelvormig patroon krijgen. Foto N.Dirks (links het voedselbos in wording, rechts de bloemenakker).

Om in drogere perioden de jonge aanplant van water te kunnen voorzien heeft de vrijwillige brandweer van Leusden de watercontainers weer gevuld met water.

Watercontainers5Watercontainergevulddoordebrandweer6

Met veel dank aan de brandweer.