warme truiendagVrijdag 5 februari 2016: winterse erwtensoep en warme truiendag

Vrijdag 5 februari is het weer tijd voor de jaarlijkse warme truiendag. Samen zetten we dan in Leusden en overal elders in het land, de verwarming een graadje lager. Ook u kunt meedoen aan deze grote nationale energiebesparingsactie. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel 6% energie per graad. Dat is goed voor het klimaat en voor de energierekening. Deze dag wordt in Leusden georganiseerd door Energiegroep COOL ism De Groene Belevenis. Ook de Leusdense basisscholen zijn speciaal uitgenodigd om mee te doen.
Motto warme truiendag: ‘Verwarm jezelf, niet de wereld'!

Winters eten

Bij de winter horen niet alleen warme kleren, maar ook winters eten.
Wist u dat ook ‘eten van het seizoen’ goed is voor het klimaat? En lekker ook!
Hieronder treft u 2 recepten aan voor een heerlijke winterse erwtensoep.

 

warme truiendagVrijdag 5 februari 2016
winterse erwtensoep en warme truiendag

Doe ook mee!
Energie besparen doen we samen.
Meer weten en meedoen?
Kijk op: www.warmetruiendag.nl

 

 
RECEPTEN WINTERSE ERWTENSOEP

Vegetarische erwtensoep
INGREDIENTEN voor ca. 8 personen.
2 l. water
500 gr. spliterwten
2 uien
2 preien
1 knolselderij
2 aardappelen
1 winterpeen
bosje selderij
peper en zout
150 gram rooktofu of vegetarische rookworst

Bereiding:
Spoel de erwten goed af en breng ze in het water aan de kook. Schuim de bovenkant als de soep kookt. Snijd ondertussen de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en aardappels en snijd in blokjes. Maak de wortel schoon en snijd in reepjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt.  Laat doorkoken tot de erwten zijn stuk gekookt en de soep op dikte is (30 tot 60 minuten). Verwarm de laatste 10 minuten de rookworst in een pan, snijd in plakjes en voeg die toe aan het eind van de kooktijd. Gebruikt u rooktofu, snijd die dan in blokjes en laat die de laatste 10 minuten met de soep meekoken. Snijd de selderij fijn en roer deze vlak voor het serveren door de soep. Breng op smaak met peper en zout.  Serveer in grote kommen met roggebrood besmeerd met verse roomkaas.

Erwtensoep met worst en spek
INGREDIENTEN voor ca. 3 a 4 personen
250 gr spliterwten
1 liter water
1 schouderkarbonade (of krabbetjes)
150 gr doorregen spek
1 ui
100 g prei
100 gr knolselderij
100 gr wortel
1 geschilde aardappel
1 rookworst van 250 gr
zout, peper en selderijblad

Bereiding:
De spliterwten wassen en met schoonwater, karbonade en spek langzaam aan de kook brengen
Eventueel schuim eraf scheppen. Vanaf het moment dat de spliterwten koken nog ca 1 a 2 uur zachtjes laten koken in een gesloten pan tot de erwten gaar zijn. Regelmatig omroeren; Spliterwten zijn een natuurproduct daardoor kan de kooktijd variëren. Snijd in de tussentijd de groenten en aardappel in stukjes. Karbonade uit de soep scheppen, bot verwijderen en het vlees in stukjes snijden. Groenten, aardappel en het vlees aan de soep toevoegen en nog 30 minuten zachtjes laten koken. Regelmatig omroeren. Rookworst en spek uit de pan halen en in plakjes snijden.
Naar wens peper, zout en selderijblad toevoegen.